Wednesday, 28 January 2015

BOSAN

Posted by atikah arba'in at 23:05 0 comments
Assalamualaikum
Hai korang !
Dah 2015 baru nak melawat balek kn 😅😅
Fuh fuh fuhhhhh 
berhabuk sudah.
Well, hari ni aku nak buat luahan perasaan !
Boleh ke?
👻👻👻
Aku  bosan.
Itu tajuk hari ni.
Bosan ape?
Bosan dengan duniawi.
Hahaahaha 😎😎😎
Bosan la asyik nak jage hati orang.
Bila jage hati orang..hati sendiri?
Menangis kesepian.
Kekadang memang serius dah malas nk amik pusing.
Tapi hati kecik ni slalu ckp
"Sampai bile kau nak jadi cam ni?"
Tapi aku plak fikir
"Just move on, lantak la kn"

Sedih
Sakit
Kecewa
Marah
Perit
Hancur

Which one is the perfect words for me?

seriously.

Bukan nak mengeluh. kalau menangis pon hanya untuk rasa lega yg sementara tu. Marah hanya untuk hilangkan kekecewaan ku.

Ya Allah,
Kau lah tempat aku mengadu,
Kau maha melihat lagi maha mengetahui,
Hanya padaMu ku berserah,
Kerna kau sahaja yang terbaik untuk ku.
Amin

Monday, 25 November 2013

RESEPI CHOCOLATE MOIST CAKE POWER !

Posted by atikah arba'in at 20:45 0 comments
Assalamualaikum !
hai korang 
long time no see kan? heehe.
korang pekabo? sehat? for me alhamdulillah sehat semakin sehat.
hewhew ;)


okey lah. aku hari ni nak citer pasal satu resepi cake yang power.
resepi ni aku dapat dari kak syakirah ~
TERBAIKK  WA CAKAP LU ~

memang best, sempoi yang paling penting sedap dan senang.
oke lah. ni bahan2 kat bawah nie ek :)


BAHAN A:
240 g tepung gandum
85 g serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
esen vanilla (aku tak letak pon)
BAHAN B:
5 biji telur (aku letak 4 je kalau telur besar)
340 g gula perang (nak kurang manis letak 300 g pon oke)
285 g susu pekat (aku letak 260 g je)
250 g butter (aku suke gune jename pelangi. sebab wangi + x lemak sgt)
1 sudu makan nescafe
 BAHAN C:
1 Cawan air panas

CARA-CARA: 
  • Campur semua bahan A
  • tambah telur, gula, susu.
  • butter dicairkan diatas api. bila dah cair campur je sekali.
  • last skali tambah air panas dengan nescafe.
  • kacau rata. agak2 da smooth x berketul bole masuk dalam loyang yg disapu marjerin. (sesuai untuk loyang yg 8")
  • msk dalam oven 160 darjah celcius. masa ikut smpai masak. (kalau oven aku dalam 3 jam la baru masak. lame tp berbaloi )

# masak kek ni amik mase sikit sebab tempreture die mmg rendah. bile rendahh kek kite akan jadi moist dan sedap. nyum nyum 

untuk topping pulak aku gune chocolate ganache.
cam mane nak buat? senang je.

150 ml whipping cream350g dark choc (aku suke gune converture. sedap)
1 sudu besar butter
cara-cara:
  • panaskan whipping cream secara double boiler sampai didih tepi periuk.
  • masukkan coklat. coklat dah cair masukkan butter.
  • tuang atas kek :)

inilah hasil kek aku. 
*sory takde gamba mase tga wat kek. sebab tak sempat nak cepat je. hehe


special cake for my dear encik ultraman. hehe 



aku rase tu je kot nak citer. hehe.
selamat mencuba ek korang.

ADIOS ~ WASSALAM ~ BYE







Friday, 25 October 2013

miss my belog !!

Posted by atikah arba'in at 13:18 0 comments
Assalamualaikum !!
hai hai hai haii !! wah banyak la plak hai. heee
seriously miss my blog..
sory sangat lame tak update.
huhu

dance with me crazy rabbit

kalau korang ade bace entry2 aku yang dulu aku de cte yg aku nak smbong blajakan?
tp tak jadi la.
alhamdulillah sekarang aku dah dapat kerja yang lebih baek.
sekarang aku berkhidmat di SMK Seri Kembangan.

love you crazy rabbit
moga2 rezeki akau akan terus kat sini.
orang2 kat sini pon oke.
so kesimpulannye best kerja sini.
Happy !!

hurm hurm ape lag nak update?
tak de dah kot.
hehe
next time update lagi ~ 
bubbye !

bye crazy rabbit

Monday, 3 June 2013

WeddinG

Posted by atikah arba'in at 23:16 0 comments
Assalamualaikum !
hai hai hai korang !

lame sangat tak update. maaf ye.
sekarang ni busy ngn keje.
balek malam dah tak larat. tido je teros. (*zZZzZzz)
so sekarang baru la dapat nak  mengupdate sebab cuti.
cuti pon busy jugak.
maklumlah cuti skolah kan.
hehehe :)

okey, hari ni tajuk entry aku adalah wedding.
perkahwinan.
hmm. cuti skola ni byk orang kawen kan?
tak terlepas cousin2 aku sendiri.
tahniah my sweet cousin !
selamat pengantin baru :)

orang ade tanya jugak aku.
"eh, tika, bila kau nak kawen neyh?"
aku jawab "lambat lagi la. hehe"
tapi tu la hakikat nya.
tipu la kalau aku cakap aku taknak kawen kan.

tapi nak buat macam mana.
encik ultraman aku kene tunggu la ye ;) (*cyn en.ultraman. hehe)
aku kene sambung blaja lagi bln 9 ni.
so, nak kawen dlm mase terdekat memang tak dapat la kn.
lagi pon mak aku tak bagi la.
huhuhu sedeh ~

tapi tak pe.
bila fikir balek kan. nak jadi isteri ni bukan benda mudah.
aku nak urus diri aku pon tak brape terurus.
ni nak kene urus suami aku lagi.
kesian la die dapat bini cam aku neyh. hehehe
sabar je la ek encik ultraman.
pape pon i tetap sayang u lah ! <3

ready dgn tak ready persoalan kedua aku.
walaupon aku ni dah pegi kursus kawen.
tapi bila pikir balek. takott oww ~
(*takot ape? tettt ) hahaha

tengok kawan2, cousin aku kawen cam seronok je.
tapi tu lah. kene tunggu lagi 5 tahun kot.
haha. time tu aku da 26.
tua tak? ekekeke.

moga aku dan encik ultraman aku dapat bersama hingga ke akhir hayat kitorang.
serius aku sayang dia sangat2.
doakan erh korang? amin :)

okey lah. ni je nak corat coret hari ni.
nanti ade mase lagi aku update pasal novel2 yang best2 kat korang taw !
bubbye 

wassalam. adios ~

Tuesday, 21 May 2013

rindu !

Posted by atikah arba'in at 16:13 0 comments
Assalamualaikum ! hai hai hai korang !

rindu gila kat blog neyh ~ heehe (*gila ke? :p)
lame sangat tak update sampai berhabuk habuk blog nyeh.
(*fuh fuh fuhh ~ halau habuk hehe)

sekarang aku da start keje baru. no longer keje kat kedai kek tu. 
tapi keje baru ni pon berkaitan dengan kek jugak. hahaha
(*nampak tak hantu kek disitu? :p)
kali ni aku tak buat, tapi aku menjual kek di jusco taman equine.
so sesape nak jumpa meh la datang kat jusco taman equine.
kat wonderful cake house.
kalau korang nak tau, (*taknak tau pon nak bagi tau jugak. hehe) 
aku ni suke sangat tengok kek yang cantek2, pastu aku suka buat (*walaupon tak pandai sgt) tapi yg peliknye aku tak minat sgt nak makan. hahaha. 
aku ni kurang la sikit bnda manis ni.
 tapi aiskrim ngn coklat mmg peberet (*camno tu? hehe)

aku bertukar kerjaya ni sebab nak cari duit lebih.
heheheh.
lagi pon nak memudahkan mak aku la.
aku ni penakut nak bawak kete, walaupon lesen dah ade.
hahaha (*korang jgn jadi cam aku)
mak aku pon keje kat sini. so senang la.
sekali je pegi keje.

ape yang membuat aku busy sampai tak boleh nak update neyh?
haa ~ ni jawapan dye:

rutin harian aku bermula jamp 7.30 pagi pegi kerja.
(*kene g awal sebab mak aku masuk keje pukol 8)
aku plak masok keje pukol 9.
so, dalam sejam tu duduk la bace novel ke (*pepagi menjiwangkan diri. hehe)
makan or pape je la.
pukol 9 baru aku wat keje (*lepas punch card la kn ;))

aku wat je la keje aku sampai siap.
shift aku ade 3.
morning 9 am sampai 6pm
afternoon 1pm sampai 10 pm
full 9 am sampai 10 pm

so dalam masa seminggu aku keje ni kene full je la.
penatt sangat.
sebab tu balek da tak larat nak update2 segala,
hari ni aku cuti. so best la sikitkan bole rehat2. haha
mata aku ni hari lebam. sebab tak cukup tido.
macam mata panda kat bawah ni. hehehe

esok pulak aku da start keje balek dan kene shift full hari hari sampai minggu depan.
penatnye ~
tapi ape nak buat, akak yg tempat skali ngn aku tu kene cuti.
tak pe la. dapat cari duit lebih ckit kan..
hehe.
korang doakan aku dapat keje elok2 taw.
haa lagi satu !
kalau nak beli kek meh la datang tempat kek aku tu.
aku rekemen yang sedap2 untuk korang nnt. diskaun tu tgk dulu keyh.
aku bukan tokey. hahaha.
kang mengamuk plak boss aku tu..

oke lah, cam banyak plak dok cotcetcotcet kat sini kan. hee
thanks for reading ye korang !

wassalam ! adios ~


Sunday, 12 May 2013

Happy Mother's Day

Posted by atikah arba'in at 16:36 0 comments
Assalamualaikum ! hai hai korang ! 

korang mesti tau kan tarikh 12 mei ni tarikh ape kan?
yep.. hari ibu 

dalam hidup aku mak aku lah orang yang paling penting.
segala-galanya sebab mak aku lah idola aku.
mak besarkan aku seorang diri tanpa ada seorang lelaki disisi.
arwah ayah aku meninggal sebelum aku lahir lagi sebab accident.
sejak tu mak aku yang jaga aku sampailah aku besar.
usia aku sekarang hampir 21 tahun.
susah payah semua mak aku tanggung sorang.
mak memang kuat, tabah.
sebab tu mak jadi idola aku.
aku tak pernah sambut hari bapa, tapi bagi aku hari ibu sudah memadai sebab aku sangat bersyukur ada mak aku.
aku bertuah sebab ada mak.
orang cakap aku manja ngan mak aku sebab aku anak tunggal.
ye, aku memang manja. kalau bukan aku yang nak manja dengan mak, sape lagi kan?
tapi tak bermaksud aku tak boleh berdikari sendiri.
alhamdulillah amak aku ajar susah senang hidup ni.
supaya aku sedar aku dekat mana, jadi aku akan berusaha untuk mencapai cita-cita aku.
jasa mak mungkin aku takkan dapat balas sampai aku mati sekali pon.
tapi in shaa Allah bila aku da berjaya nanti aku takkan lupa kan mak.
menjadi anak derhaka adalah perkara yang paling aku takut.
aku takut mak aku tak reddha apa yang aku buat.
jadi aku mintak semua tu di jauhkan. amin ~
papehal pon maku memang SAYANG mak sangat2 ! 
she's my Queen inside my heart forever.

in shaa Allah mak, kah akan tunaikan janji kah dengan mak satu hari nanti, kah harap masa tu kah takkan lupa sape kah, doakan kah ye mak jangan kah lupa diri kalau kah dah berjaya nanti. kah takut sangat benda tu terjadi.

 
*ini lah my dear mak yang tersayang

SELAMAT HARI IBU MAK (*PN. ASMAH BINTI TAYIB)
MAK ADALAH MAK YANG TERBEST, TERBAIK DIDUNIA !

I LOVE U MAK !

wassalam ~



momo & bulat :3

Posted by atikah arba'in at 01:34 0 comments
Assalamualaikum ! hai !

fuh ~  penat sangat berkerja. padehal baru 2 hari,,
tu yang tak larat sampai tak update blog. hehehe.
korang rindu aku tak? (*ade ke yg nak rindu? hehehehe :p)
tak kesah lah. hehe. sesekali nak perasan tak salah kan? acecece :)
tapi papehal pon, esok cuti !  yeah yeah yeah !
bole la kau merehat rehat kan kaki ku yang saket ini.
eh2, da melalut plak kan..
hari ni entry aku nak citer pasal momo & bulat.

korang mesti dapat teka momo ngn bulat tu sape kan?
cepat tekaa (*eh ape die?)
yeay ~ korang pandai.. pasal kucing aku yang aku ternak 2 ekor yang aku citer kat entry lepas. hehee
(*aku lah penternak kucing yang berjaya)
so, sesape yang nak kucing, boleh contact aku. jgn segan2..

oke, first aku nak citer pasal momo.
momo ni kucing mak aku kutip kat umah orang je.
orang tu taknak jage sebab ntah. heee. so mak aku amik la.
very very the noty one.
nak tengok gambar2 dye?
tengok ni,, dari kecik sampai besar.
momo ni ade nick name taw.
momo a.k.a momo mokk. hahaha

*ni la my dear momo mokk sayang <3 heee







momo ni sangat manja, baek dan kuat jeles. hahaha..tp cute sangat.
kalau bab makan memang sangat memilih..aku ngn mak pening tak taw nak bg makan pe sebab dye tak ske frikies ngn wishkest (*aku tak taw eja. hahaha)
dye makan makan smarthear yg kitten pnye je. walau pon da tua. hehe

kucing aku yang kedua adalah bulat. bulat ni anak kepada momo.
lupe nak cakap yang momo ni gegirl. hehe
bulat plak jejantan (*bole ke? cam jejantas plak. haha)
nick name bulat plak adalah latlat. hehehe
bulat ada hobi dye sendiri. hari2 akan buat kat sume orang dalam umah ni:

1. suka gigit + cakar orang.
2. suke menyorok dan sergah tangkap kaki orang. konon2 nak bagi terkejut la. haha
3. suke meow2 kat luar pintu toilet klu de orang dalam tu. (*terganggu semua hajat. hehehe :p)
4. bila datang angin taufan dye, bulat akan lari satu rumah sampai gedegang2 bunyik dye langgar pintu bilik.
5. suka panjat langsir (*mak aku mengamuk suda)
6. suke berebut makan dengan momo. walaupon da ade makanan dalam bekas dye. tapi dye tetap nak yg momo makan.
7. ni hobi yang last, memang wajib dye buat. suke bagi orang marah dye. dok senyap kejap pastu buat balek. ish3..teruk betol.

banyak tak hobi bulat? hahaha. sabor je la layan dye neyh.
tapi klu time dye manja. asyik suruh orang pelok dye, belai2 dye.
tu je la keje klu nak manja2.
sekarang korang tgk la gmba2 bulat erh :)

bulat a.k.a latlat









walaupon macam mana degil pon due ekor ni. aku tetap sayang diorang.
diorang memang BFF aku. klu aku sedih diorg wat aku gelak. ade je keletah diorang nie ^^
aku nak bagi tau korang, momo nak beranak lagi. so, sesape yang nak anak kucing untuk dibela..jangan segan silu bagi tau aku keyh. aku bagi foc je.

okey lah. ni je kot nak share2 dengan korang.
kalau korang de nak share citer pasal kucing korang, komen la keyh.
in shaa Allah aku akan balas.

thanks for reading ye kawan ;)

wassalam ~ adioss ! 










 

me my self and i Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

pelangi ungu. semua yang di tulis adalah milik blog ini