Wednesday, 1 May 2013

aku dan novel.

Posted by atikah arba'in at 17:00
ha ! tu la tajuk entry aku hari ni. eh3, Assalamualaikum (*lupe plak. hehe)
aku akhirnye kembali ke pangkal jalan dengan meminati novel kembali..
nape aku cakap cam tu?

dulu.. (mengenang kembali, ceh ! ) aku memang minat novel,
sampai sanggup jimat duit belanja skula yg mak bagi semata-mata nak beli novel.
na jadikan cerita (*macam makcik la plak. hehe) ade la seorang hamba Allah ni,
dye pinjam novel aku byk la jugak. rase dekat 10 bijik. dekat berbulan2 tak pulang kan.
last2 aku pegi la rumah dye tanye mane novel aku.
tau ape dye cakap? 
"sory la tika, acik da buang novel kamu tu. sebab ary tu adik ipar acik pinjam, rumah dye banjir, rosak buku tu.."
aku da terdiam dah kat situ. nak nanges pon ade.
pastu dye teros tutup pintu.
maaf pon tak, kate nak ganti rugi lagi la tak.
sedeh giler aku mase tu (cm putus cinta lak. haha)
so sejak tu, aku tak beli dah novel2 ni. 
sebab takot jadi benda yang same.
kalau aku beli pon, aku beli novel yang orang tak minat nak pinjam cam harry potter. hehe
so sekarang ni la baru nak menggila kan diri dengan membaca.

moral of the story aku nie (eh ade moral ke? :P ) korang kalau pinjam harta orang jage la elok2
sedeh taw kalau barang yang di bagi pinjam tu rosak/hilang.
kesian kesian ~
sebelum kita buat kat orang, kita fikir cam ne rase klu orang wat kat kiter? (*hmm)
muhasabah diri la ye (*sesuai ke muhasabah diri ni ngn story aku? erkk. hentam je la. hehe)
*renung2 kan dan selamat beramal*

~wassalam~ adioss !


4 comments:

Ahmad Kamil said...

saya nak offer khidmat guaman untuk saman pesalah tersebut.kalau tengok kes cik, insyaAllah, pukul 2 masuk mahkamah 2.12 kita boleh keluar menang kes...=P...hihi...sabar je la...tapi..serius kurang ajar orang camtu..=\

5 personaliti seorang bapa

http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/05/5-personaliti-seorang-bapa.html

MiSs NoRmaLa NorFiqZ said...

Memang sakit hati kalo org pinjam xbg balik..dah 2 buat buat macam xpinjam brg org je...nak minta segan

atikah arba'in said...

@Ahmad Kamil
tak pe lah. kat akhirat nnt memang masuk mahkamah Allah. hehe. redha je la :)

atikah arba'in said...

@MiSs NoRmaLa NorFiqZ
tau tak pe. sedar2 la diri pinjam harta org kan.. tak pe la. janji kite jangan buat orang macam tu ^^

Post a Comment

 

me my self and i Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

pelangi ungu. semua yang di tulis adalah milik blog ini