Saturday, 4 May 2013

JERAWAT !

Posted by atikah arba'in at 18:11
ASSALAMUALAIKUM !
(hohoho, huruf besar u ~ hehe)
takpe2 janji korang jawab keyh..

ha !
jerawat tajuk entry? yes, jerawat.
memang KATAKAN TIDAK KEPADA JERAWAT !
ade ke orang suke jerawat? kompem lah takde.
da la saket, memburuk kan muke lagi. ishh3..

kat bawah ni antara PENYEBAB jerawat, (*korang cekk tgk kot2 ade kaitan, hehe)

#faktor utama untuk perempuan dalam lingkungan subur adalah punca utama masalah jerawat. terutama bagis gadis2 remaja belasan tahun dan 20an. (*so cam aku ni mmg slalu de mslh jerawat. adakah ini sebabnye? haha. tettt !) 
# Faktor seperti ahli keluarga yang banyak jerawat juga memainkan peranan.  
# Penggunaan pil perancang, ubat steroid, vitamin B12. 
# Kosmetik, pakaian yang ketat atau apa saja yang menutup liang minyak memberi masalah jerawat di kulit.  
# Sesetengah dari jerawat timbul dari ketegangan dan stress emosi yang dihadapi setiap hari. Ini mungkin dari penghasilan minyak dan sebum dikulit yang bertambah.  
# Terdedah kepada asap dan bahan kimia atau faktor alam sekitar seperti cuaca panas. (*ni hari2, sebab panas terik. hehe) 
Kebanyakan jerawat akan hilang sendiri jika kulit sentiasa bersih dan sihat. Tetapi sesetengahnya boleh menjadi teruk dan kronik.

so, hari ni aku nak share la sikit petua2 or TIPS untuk kurangkan or hilang kan jerawat terus tanpa muncul kembali. hehehe
check this out !
~> cuci kulit setiap hari, jangan terlalu kasar atau terlalu kerap
~> gunakan pencuci muka yang lembut dan air. pencuci yang ade granule pon okey.

~> cuba elak kan muka korang dari bersauna. boleh buat muka korang lagi teruk taw.

~> jaga pemakanan korang. elak makanan yang berminyak, dan pedas. menggalakkan jerawat taw.

~> dapatkan rehat secukupnye. ha ! tu penting. kalau stress memang jerawat jadi BFF kat muke.

~> kepada sesape yang tidak memakai tudung, elak kan memilih rambut fesyen kat dahi tu. sebab boleh meransang jerawat akibat daripada minyak2 kat rambut turun ke muka. hehe

~> cuci make-up sebelum tido. pastu jgn pakai byk sgt pelembap. 

~> jangan picit jerawat.(* ni slalu kite dengar, tapi yang ni slalu aku buat. hehe). bila da picit, kulit jadi merah akibat keradangan, lepas tu jadi la parut. lagi teruk la muke. adoi -.-' 

*hiyakk ! jangan picit.

aku rase ni la serba sedikit yang aku nak share ngn korang.
harap berguna untuk korang.
thanks for reading^^
wassalam ~

0 comments:

Post a Comment

 

me my self and i Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

pelangi ungu. semua yang di tulis adalah milik blog ini